Vluchten – Elegische verzen bij een schilderij door Jaap van Dijkhuizen Bekijk groter

Vluchten – Elegische verzen bij een schilderij door Jaap van Dijkhuizen

Nieuw product

12,50 incl. btw

Meer informatie

Vluchten – Elegische verzen bij een schilderij door Jaap van Dijkhuizen

Iedereen heeft een mening over vluchtelingen, de wereld staat in vuur en vlam. Maar Jaap van Dijkhuizen bewaart de rust, stelt gerust en legt de vinger op de zere plek. Niet met schreeuwende, inhoudsloze oneliners, maar met beschaafde, rake volzinnen.
Rob Pietersen, Stichting Vluchteling

Jaap van Dijkhuizen schreef met Vluchten een bijzondere dichtbundel over het lot van de vluchteling. Verzen die losstaan van de actualiteit en over vluchten in breder perspectief gaan en dus juist ook over het hier en nu.  

Het idee om deze verzen te schrijven werd geboren toen Jaap van Dijkhuizen in 2005 deelnam aan een reünie in Nijkerk van overlevenden die daar in de meidagen van 1940 werden geëvacueerd, lees: moesten vluchten. Van Dijkhuizen was toen een baby van twee weken oud. Het hoogtepunt van die dag bestond in het weer afleggen van de vluchtroute in oldtimerbussen. Dat riep in hem emoties wakker die hij combineerde met zijn erva­ringen als vluchtelingenadvocaat. Enkele weken daarna deed de confrontatie met het schilderij ‘Vluchten’ van Anne Rothuizen de rest. Bij het kiezen van een vorm voor het gedicht liet hij zich onder meer ook inspireren door de klassieke tragedie.

Jaap van Dijkhuizen (Nijkerk,1940) is jurist en was onder meer werkzaam als asieladvocaat. Door zijn passie voor wat taal is drukt hij zijn gevoelens en belevenissen bij voorkeur uit door deze in proza of poëzie te ‘vangen’.

De opbrengst van het boek is ten bate van Stichting Vluchteling.