Maand van de Geschiedenis

Sinds we op twee benen lopen zijn we er het grootste deel van ons leven mee bezig: werk. Betaald of onbetaald; vrijwillig, uit nood of onder regelrechte dwang. Met het hoofd of met de handen; met passie of met frisse tegenzin. Voor een baas of voor jezelf; voor het geld of voor het grotere goed. Arbeid komt in alle vormen, kleuren, smaken en maten en heeft zich door de eeuwen heen telkens opnieuw uitgevonden. Van de enige manier om de eerste levensbehoeften te vervullen tot een wezenlijk kenmerk van wie je bent en waar je bij hoort.

Ook nu nog speelt werk een hoofdrol in onze samenleving. Op politiek niveau – als het bijvoorbeeld gaat over salarissen in de zorg of de dreiging van robotisering – maar zeker ook op persoonlijk vlak. Want anno 2021 is werk voor veel mensen meer dan alleen een noodzakelijk kwaad om brood op de plank te krijgen. Het is een manier om het leven zin en structuur te geven, een plek waar je sociale contacten onderhoudt, een middel om aanzien en status te verwerven en een belangrijke pijler in de vorming van je identiteit.

Daarom klokken we op 1 oktober in en gaan we aan de slag om de betekenis van werk in historisch perspectief te plaatsen. Handen uit de mouwen: het thema van de Maand van de Geschiedenis 2021 is 'Aan het werk'.

Essay van de Maand van de Geschiedenis Aan het werk

James Kennedy schrijft het essay van de Maand van de Geschiedenis 2021. Eerdere essayisten zijn onder anderen Herman Pleij, Fidan Ekiz en Abdelkader Benali. James Kennedy (Orange City, Iowa, 1963) is hoogleraar moderne Nederlandse geschiedenis aan de Universiteit Utrecht en columnist van dagblad Trouw. Hij publiceerde onder andere Nieuw Babylon in aanbouw, Een weloverwogen dood, Bezielende verbanden en zeer recent verscheen van zijn hand Een beknopte geschiedenis van Nederland

James C. Kennedy - Aan het werk - €4,99

Maand van de Geschiedenis 2021