Agenda's, kalenders, planners

Op naar 2022!

Je vindt bij ons weer een zeer uitgebreide collectie agenda's - van mini tot maxi van sober tot wild geïllustreerd, scheurkalenders van Peter van Straaten tot culinair, van Fokke & Sukke tot bierkalende. En dan zijn er nog de min of meer gewone week- en maandkalenders, familieplanners, bulletjournals en nog veel meer. Verjaardagskalenders hebben we trouwens ook. 

 agendas800

Kerstsfeer in Het Colofon

Het Colofon is weer helemaal in kerstsfeer!

Op zoek naar cadeaus? Bij ons vindt u zeker iets van je gading: kunstboeken, thrillers, tranentrekkende romans, dikke en dunne geschiedenisboeken, overzichtelijke kalenders, wilde agenda's, spannende kinderboeken, diepzinnnige en ontspannende boeken, gedichten, literaire t-shirts, mokken, tijdschriften, reisboeken, natuurgidsen, heel veel kookboeken, affordable art, pennen, puzzels, spelletjes en nog veel meer.

Op de tweede verdieping onze fantastische afdeling tweedehands boeken en ramsj. 

En natuurlijk vindt u bij ons muziek, heel veel muziek, die je rechtstreeks in je hart of ziel raakt...

Wacht niet te lang!

Hebben we het boek of de cd niet direct voorradig, dan laten we die graag alsnog voor u komen. Wees op tijd met uw verlanglijst! 

 

kerst2021800

Winnaar Libris Geschiedenis Prijs

Biografie van Erasmus wint Libris Geschiedenis Prijs 2021

De biografie Erasmus, dwarsdenker van Sandra Langereis heeft de Libris Geschiedenis Prijs gewonnen. Juryvoorzitter en oud-Kamervoorzitter Khadija Arib maakte de winnaar bekend in het NPO Radio 1-programma OVT.

In het juryrapport staat dat het winnende boek is gebaseerd op briljant wetenschappelijk onderzoek. Arib noemde Erasmus, dwarsdenker "een boek dat je omverblaast".

Blij voor Erasmus zelf
De winnende auteur, die 20.000 euro krijgt, zei in haar dankwoord vooral blij te zijn voor de schrijver en humanist Erasmus (1466-1536) zelf. "Hij verdient deze aandacht, want wij kennen hem eigenlijk niet in Nederland. Erasmus hield zich met onderwerpen bezig die ook nu actueel zijn", zei Langereis.

Met de prijs worden historische werken gelauwerd die een algemeen publiek aanspreken. De andere vier genomineerden dit jaar waren:

  • Moederstad. Jakarta, een familiegeschiedenis van Philip Dröge
  • Willem Drees. Daadkracht en idealisme van Jelle Gaemers
  • Denken is verrukkelijk. Het leven van Tatiana Afanassjewa en Paul Ehrenfest van Margriet van der Heijde
  • Indonesië en het ontstaan van de moderne wereld van David Van Reybrouck

winnaarlgp2021

Limited uitgave Herman Brood

Limited editie Herman Brood 
Oplage 500 stuks. Prijs €2.495. Eerste intekenaars ontvangen gratis unieke Brood uit het familiearchief t.w.v. €400.
BROCHURE

Brood2 500

 

Winnaar Jan Wolkers Prijs 2021

Jan Wolkers Prijs 2021 voor ‘De ontdekking van de natuur’ van Hans Mulder. Hans Mulder, conservator van de collectie natuurhistorische boeken van de Universiteit van Amsterdam, is bekroond met de Jan Wolkers Prijs 2021. Zijn boek De ontdekking van de natuur is uitgeroepen tot ‘het beste natuurboek van het jaar’. Dat is zondag bekendgemaakt in het radioprogramma Vroege Vogels (Radio 1).

In zijn boek beschrijft Mulder de ontwikkeling van wetenschappelijke natuurstudie, tussen ongeveer 1500 en 1900. In twintig hoofdstukken put de auteur uit een rijk reservoir van anekdotes en uit illustraties uit natuurhistorische werken van de wetenschappelijke collecties uit de Artis Bibliotheek die hij als conservator beheert. Zo verhaalt Mulder hoe de (Europese) mens sinds ongeveer 1500 de geheimen van de natuur trachtte te doorgronden.

Daarbij gaat het vooral over dieren en minder over planten – werken over die laatste zijn minder vertegenwoordigd in Artis. En dus schrijft Mulder over vogels zonder poten, bijzondere insecten en draken, die ooit gewoon tot het dierenrijk werden gerekend. Elders gaat het over Antoni van Leeuwenhoek, die met de door hemzelf gemaakte microscoop bacteriën in zijn eigen tandplak ontdekte.

Mulder wilde, zo schrijft hij, met zijn boek bewust geen wetenschappelijke verhandeling maken; noten en verwijzingen liet hij achterwege. Wel verwerkte hij de meest actuele wetenschappelijke inzichten. Met een doel, zo schrijft hij: ‘Bij veel van de verhalen kunnen we ons verbazen over hoe het mogelijk was dat men geen enkele twijfel had over beweringen waarvan wij nu weten dat ze niet waar of zelfs onzinnig zijn.’

Volgens de jury pakte Mulders ambitie ‘zeldzaam goed uit’. ‘Mulder is een rasverteller, hij schrijft toegankelijk en weet de lezer zo een boek lang bij de les te houden – geholpen door vleugjes ironie en een riante verzameling illustraties en klassieke prenten’, aldus het juryrapport.

Volgens voorzitter Jean-Pierre Geelen, die de winnaar zondag bekendmaakte in Vroege Vogels, koos de jury voor ‘een boek dat nog jaren in de kast zal staan als een nieuwe klassieker. Voor een verteller die de lezer van begin tot einde weet te boeien en voor een uitgever (Terra, red.) die zichtbaar oog heeft voor kwaliteit en die ook alle ruimte geeft, in woord en beeld.’

Mulders boek werd gekozen uit meer dan 130 inzendingen, variërend van veldgidsen, (historische) landschapsbeschrijvingen, romans en jeugdboeken tot dichtbundels. Tot de laatste vijf kanshebbers hoorden dit jaar De onderwereld van de tuin van Romke van de Kaa, Biografie van een vlieg van Jaap Robben en Paul Faassen, Terra Ultima van Raoul Deleo en De Poel vanPauline de Bok. 

De Jan Wolkers Prijs is een initiatief van het Wereld Natuur Fonds, radioprogramma Vroege Vogels (BNNVara) en de Volkskrant. De prijs werd dit jaar voor de negende keer uitgereikt en bestaat uit een geldbedrag van 5.000 euro en een originele tekening van de winnaar, gemaakt door Siegfried Woldhek. De jury bestaat uit Karina Wolkers, Allard Stapel (WNF), Daniel Gulpers (Vroege Vogels) en Jean-Pierre Geelen (de Volkskrant).

ontdekking natuur

Lees mee met Felicita's Boekenclub

De Arnhemse schrijfster Felicita Vos, heeft in samenwerking met Het Colofon Felicita’s boekenclub opgezet.

Waarom? Omdat ze het heerlijk vindt om jullie me te nemen naar andere oorden, te laten inspireren, ontroeren en meer. Want wat is er nu fijner dan jezelf met een goed boek lekker in een hoekje te nestelen en je te laten betoveren en verwonderen  door in de huid van  verschillende personages te kruipen. Lezen verbindt je met andere zienswijzen, geeft je inzicht, ontspanning, maar ook inspiratie en kracht. Lezen is een feest!

Samen met Boekhandel Het Colofon kiest Felicita boeken die ze in eerste instantie via instagram, onder andere ook interactief, met de volgers van haar boekenclub in korte filmpjes bespreekt. Ze is geïnteresseerd in jullie mening en volgers van de boekenclub kunnen zowel met Felicita als met elkaar over de boeken in discussie gaan. Later dit jaar willen we, afhankelijk van de ontwikkelingen rondom COVID-19, of digitaal een bijeenkomst van Felicita’s boekenclub organiseren of in de Boekhandel.

Je kunt Felicita’s boekenclub volgen op: https://www.instagram.com/felicitasboekenclub/

In december lezen we Het eiland van de verdwenen bomen van Elif Shafak

Hartverscheurende roman over onfortuinlijke geliefden op Cyprus.' Margaret Atwood

'Van het prachtige proza tot het verbluffende verhaal.. Alles aan deze roman is betoverend.' Reese Witherspoon

Cyprus, 1974. Kostas en Defne ontmoeten elkaar heimelijk in de plaatselijke taverne, onder de vijgenboom die door een holte in het dak omhoog groeit. Dat is de enige plek waar zij, een Turkse, en hij, een Griek, elkaar ongezien kunnen treffen. Dan breekt de oorlog uit. Kostas wordt naar een oom in Londen gestuurd, Defne blijft achter.
Tientallen jaren later probeert hun dochter Ada, na de dood van haar moeder, de geheimen van haar familie te ontwarren. Het enige aanknopingspunt dat Ada heeft, is een vijgenboom die in de achtertuin groeit.

In de pers:

'Balsem voor de ziel in beklemmede tijden.' David Mitchell

'Elif Shafak is een unieke en krachtige stem in de wereldliteratuur.' Ian McEwan

.

shafak

 

 

 

Het Colofon Café

Vegan to go tijdens de lockdown!

vanaf 4 januari, dagelijks van 10-16 uur 

Mist u onze overheerlijke taarten en soepen ook zo? Goed nieuws! Vanaf dinsdag 4 januari is Het Colofon Café geopend voor afhaal. Kom langs voor een goed stuk taart, quiche of een beker soep. Alles is huisgemaakt én veganistisch! Vooraf bestellen mag, maar is niet noodzakelijk. Afhalen kan ma t/m za van 10.00 tot 16.00 uur.

Wat staat er op het menu?

Monchoutaart 4,00 euro per taartpunt
De romige klassieker met koekjesbodem en kersen in een vegan jasje.

Chocoladetaart 3,50 euro per taartpunt
Rijke chocoladecake met huisgemaakte hazelnootganache.

Quiche 5,50 euro per stuk
Een hartige taart met o.a. paddenstoelen, spinazie en tomaat.

Pastinaak-knolselderijsoep 4,00 per persoon
Oer-Hollandse groenten gecombineerd met het Arabische kruidenmengsel ras el hanout.

Rode linzensoep 4,00 per persoon
Een vitaminebom met o.a. pompoen, wortel, ui en tomaat.

Vegan feestje?

Op bestelling maken wij ook hele taarten in de smaken monchou, chocolade, red velvet, carrot cake, sinaasappel en citroen-framboos.
Prijs vanaf 30,- euro. Bezorgen in Arnhem en Velp is mogelijk in overleg. Neem voor meer informatie contact op via walter@hetcolofon.nl.

Graag tot snel bij ons afhaalloket!

 20211230 154053 190 20211230 121721 190

 20211229 153150 190 20211229 143932 190