Nieuwsbrief Muziek april 2022

Printen

logo Het Colofon Muziek 3

Nieuwsbrief muziek april 2022

 

Beste muziekliefhebber,

 

Door de eeuwen heen lijkt de Christelijke paastraditie voor componisten een grote inspiratiebron te zijn geweest. Hoeveel ‘stabat maters’, ‘lecons de tenebres’ en ‘Passionen’ zijn er al niet gecomponeerd door componisten vanaf de renaissance tot nu aan toe. In Nederland kennen we vooral de passietraditie, waar overal in het land vooral Bach’s Mattheuspassion en in mindere mate de Johannespassion worden uitgevoerd door talloze amateur- en professionele gezelschappen. En gelukkig kan het nu ook weer allemaal!
In deze nieuwsbrief leest u over belangwekkende nieuwe uitgaves, maar we hebben ook aandacht voor onbekend repertoire dat speciaal voor de lijdenstijd en pasen is gecomponeerd.

 

Martin Buninga

 

 

Nieuwe paasuitgaves

 

 

Pasen 01 vier stabat maters

 

Zoals elk jaar zijn er ook dit jaar weer nieuwe opnames verschenen van muziekwerken voor de paastijd. Vooral de nieuwe uitgave van de Mattheus-passion o.l.v. de jonge dirigent Raphael Pichon heeft in de pers al de nodige aandacht gekregen!

 

 

 

Pasen 02 Bach Matthaus Passion Pychmalion 

Bach: Matthäus-Passion BWV 244

PYGMALION & RAPHAEL PICHON, DIV. SOLISTEN

Recensent Maarten Brandt spreekt van “ongekende nuances” en noemt deze nieuwe uitgave “een absolute must voor iedere rechtgeaarde Bach-bewonderaar”.


De volledige recensie van Maarten Brandt leest u hier: Recensie - Bach: Matthäus-Passion BWV 244 - Pygmalion, Raphaël Pichon - OpusKlassiek

 


Klik en bestel Matthäus-Passion Pygmalion € 32,95

 

 

Pasen 03 BACH ST. JOHN PASSION BWV 245 Gardiner

BACH: ST. JOHN PASSION, BWV 245
GARDINER, JOHN ELIOT / MONTEVERDI CHOIR / ENGLISH BAROQUE SOLOISTS

John Eliot Gardiner heeft zijn sporen als Bachdirigent ruimschoots verdiend met talrijke uitvoeringen en cd-opnames die vaak de standaard hebben gezet in authentieke uitvoeringsprakrijk. Dit is al de derde opname die Gardiner met zijn vaste Monteverdi Choir en English Baroque Soloists heeft gemaakt. Deze luxe uitgave bevat zowel een audio- als video versie met een live uitvoering op goede vrijdag 2021 in het historische Sheldonian Theatre, Oxford in DOLBY-Atmos kwaliteit!

 


Klik en bestel Bach St. John Passion BWV 245 € 39.99

 

 

 

Pasen 04 Rossini Stabat Mater

ROSSINI STABAT MATER
ORCHESTRE PHILHARMONIQUE DU LUXEMBOURG / GUSTAVO GIMENO

COLOFON ACTIEPRIJS € 17,99

Voor hun eerste opname voor het Franse label Harmonia Mundi laten Gustavo Gimeno en het Orchestre Philharmonique du Luxembourg een nieuwe visie zien op het beroemde Stabat Mater van Rossini. Het Stabat Mater is een hymne op Maria wat haar lijden uitbeeldt als de moeder van Jezus Christus tijdens zijn kruisiging. Dit werk, gecomponeerd door Rossini na het voortijdige einde van zijn theatercarrière, is soms bekritiseerd vanwege zijn uitbundigheid en gevoel voor opera. Maar dat maakt het ook tot een uniek en betoverend muziekstuk. Het team dat voor deze opname is samengesteld, heeft dit perfect begrepen en durft een lezing te presenteren die zowel ontroerend als opwindend is!


Klik en bestel ROSSINI STABAT MATER € 18,99

 

 

 

Pasen 05 Scarlatti Stabat Mater 

LE CARAVANSERAIL / CUILLER / DE NEGRI /

BENOS-DJIAN

COLOFON ACTIEPRIJS € 18,99

Domenico Scarlatti's buitengewone Stabat Mater wijkt qua stijl af van die van beroemde tijdgenoten als Pergolesi. Dit Stabat Mater is zeker kleurrijker en meer gevarieerd. Tegelijkertijd is het een van de weinige overgebleven voorbeelden van Scarlatti’s muziek voor de kerk. Waarschijnlijk schreef Scarlatti dit werk toen hij in dienst was van de Sint-Pieter in Rome. Met deze opname tonen Bertrand Cuiller en leden van Le Caravansérail aan dat dit Stabat Mater van Scarlatti een uniek en onterecht verwaarloosd meesterwerk is.


Klik en bestel Scarlatti Stabat Mater € 18,99

 

 

 

06 Alle Paas CDs

We hebben op onze muziekafdeling alle paas-cd’s bij elkaar gezet. Dat geeft u de mogelijkheid om ook onbekendere werken in uw keuze te betrekken, of andere uitvoeringen van werken die u al in bezit heeft, maar toch ook eens in een nieuw jasje zou willen horen. Onder anderen Haydn, Liszt, Vivaldi, Dvorak, maar ook hedendaagse componisten als Pärt, Gubaidulina en Golijov hebben boeiende werken geschreven, die meer dan de moeite waard zijn om te leren kennen.

 

 

 

Concert

 

 

Concert Peter Koetsveld & Walter Jansen
zondag 10 april, Waalse Kerk Arnhem Meer informatie

 Pasen 07 Haydn Die sieben letzten Worte

Die Sieben letzten Worte unseres Erlösers am Kreuze

 

Haydn (1732-1809) schreef dit oorspronkelijke orkestwerk in opdracht van de bisschop van Cádiz in Spanje voor de ‘Tres Horas’, de drie uur durende herdenking van Christus’ lijden en sterven beginnend om 12 uur ’s middags op de Goede Vrijdag. Oorspronkelijk werden de kruiswoorden door de priester met korte uitleg uitgesproken, gevolgd door stilte en de instrumentale vertolking van één van de zeven kruiswoorden, curieus uitmondend in de vertolking van de aardbeving als genoemd in het Mattheus evangelie.
Compositie en setting werden meteen zeer populair, zodat één jaar na het uitkomen van de orkestversie in 1786 reeds de strijkkwartet versie ontstond van de hand van de componist zelf. Het is deze strijkkwartet versie die Peter Koetsveld heeft gearrangeerd voor klarinetkwartet in 2011 en nu ten gehore wordt gebracht in de Waalse Kerk.

 

 

Tweedehands cd's

 

  Steeds meer klanten weten onze tweedehandsafdeling op de eerste verdieping te vinden waar zich een groeiende collectie bevind van klassieke cd’s. U kunt er uitgaves tegenkomen, die misschien al jaren niet meer leverbaar zijn, terwijl ze tot de top van het repertoire behoren. Heel erg de moeite waard om eens doorheen te struinen.
   
 

Ook zijn wij nog op zoek naar fraaie collecties cd's voor onze tweedehands afdeling. Geef uw collectie een tweede leven en maak er een andere muziekliefhebber blij mee.

Voor meer informatie hierover kunt u elke middag van woensdag t/m zaterdag bij ons terecht.

U kunt ook bellen en vragen naar Martin: 026-3703508.
Of mail ons:
muziek@hetcolofon.nl

 


 

www.hetcolofon.nl | contact muziekafdeling | Afmelden