Mellina van Asbeck

Donderdag 23 mei - Wim de Wagt - De barones en de vluchteling ‘Stilistisch sterk en ingenieus boek.’ – Haarlems Dagblad

Historische roman over hoop en menslievendheid in een versplinterend Europa.

Wim de Wagt schreef een historische roman over barones Mellina van Asbeck. Op donderdag 23 mei geeft hij een lezing over het leven van deze bijzondere vrouw. 

Mellina van Asbeck

Eind augustus 1939 leeft de Nederlandse barones Mellina van Asbeck teruggetrokken in een pension in Genève. Al dagen is ze op zoek naar een zonderlinge landgenoot die ze in het pension heeft leren kennen, de Joodse vluchteling Henri Kannegieter. Ze maakt zich grote zorgen, niet alleen om Henri, maar ook om zijn in Nederland achtergebleven neefje Jacob en diens ouders. De Tweede Wereldoorlog staat op het punt van uitbreken. Wat als de nazi's Nederland binnenvallen?

Idealen

Jarenlang heeft Mellina zich in de vorm van publicaties, lezingen en diplomatieke ontmoetingen ingezet voor de internationale vrede en een verenigd Europa, maar nu, in deze tijd van toenemende oorlogsdreiging, vraagt ze zich vertwijfeld af wat de zin van haar inspanningen is geweest. Haar hooggestemde idealen worden op de proef gesteld wanneer ze zich realiseert dat Henri Kannegieter, een vluchteling van vlees en bloed, ernstig in de moeilijkheden is. Ze besluit hem te gaan zoeken, met een verrassende ontknoping tot gevolg.

‘Barones Mellina personifieert het hoopvolle optimisme dat zwaar op de proef werd gesteld in het interbellum. Dat maakt deze vie romancée tot een allegorie voor onze eigen tijd.’ – uit De barones en de vluchteling.

Donderdag 23 mei - aanvang 19.30 uur - vrij entree

baronesklein