Frank Westerman - lezing

Lezing
 Registratie gesloten
 
16
frankenboek
Datum: 16 september 20:00

Locatie: Het Colofon  |  Plaats: Arnhem

'In het alweer meeslepende De kosmische komedie laat Frank Westerman zich inspireren door Dantes Goddelijke komedie. Een van de boeiendste boeken van het moment. Het allerbeste dat er te lezen is.'

De Morgen

 

Frank Westerman te gast in Het Colofon

Sterrenkijken komt voort uit verwondering. Ruimtevaart uit rivaliteit. 

De kosmische komedieis een filmische vertelling over reikhalzen naar een betere wereld – buiten de dampkring. Met een telescoop of met een raket, de mensheid blijft haar verlangen richten op de kosmos. Uit gemis? Wat verwachten we op de maan of Mars te vinden dat ons op aarde ontbreekt? Middelpunt is de Westerbork-sterrenwacht die met zijn majestueuze schotelantennes de hemel aftast, op het terrein van het voormalige nazidoorvoerkamp.


In sprankelend proza neemt Frank Westerman je mee van Venetië naar Florence en Turijn – op een tijdreis langs ons kantelende beeld van de hemel, met of zonder god. Als je, net als Galileo, de aarde voorgoed uit het centrum van het heelal kegelt, waar moet je dan nog het paradijs zoeken? Waar de hel? Van Eise Eisinga en Joeri Gagarin tot de eerste ‘vrouwelijke’ robotmens in de ruimte, De kosmische komedieis science-non-fictie op zijn alleraanstekelijkst.

'Bewonderenswaardig. Frank Westerman werpt een compleet nieuw licht op astronomie en ruimtevaart' - Govert Schilling, wetenschapjournalist.

'[Frank Westerman] beroert met zijn vingertoppen de rug van God. Zo goed, dat hij zelfs even lachend achterom kijkt' - Pieter Waterdrinker.

'Een lyrisch verslag met een rijke thematiek die Westerman met verve behandelt in een weefsel van reportage, jeugdherinnering, essay, historische verhandeling en filosofische overpeinzing. Wie zijn eerdere werk kent, weet al dat hij kan schrijven en met veel zwier leidt hij de lezer door heden en verleden in Italië, Rusland en uiteindelijk India. [De kosmische komedie] is een heerlijk boek over de mens, de kosmos en het verlangen verder te reiken dan mogelijk lijkt. Het is een ode aan het oermenselijke verlangen te reiken naar het onmogelijke, naar de sterren en het heelal' - NRC Handelsblad

Frank Westerman (Emmen, 1964) groeide op in Assen en studeerde Tropische Cultuurtechniek aan de Landbouwuniversiteit Wageningen. In 1987 woonde hij een jaar in de Andes van Peru, waar hij de irrigatiemethoden van Aymara-indianen onderzocht. Zijn allereerste journalistieke reportages schreef hij tijdens zijn studie. Zo versloeg hij voor Het Parool de poging van Mario Vargas Llosa om president van Peru te worden en de Amerikaanse anti-drugscampagne om de teelt van coca uit te roeien in de Chapare-regio van Bolivia. Voor de VPRO maakte Frank twee radio-documentaires, in 1992 vanuit de 'dodenvallei' van Noordwest-Kameroen – dat later terugkomt in zijn boek ‘Stikvallei’ - en de tweede in 1993 vanuit het volledig platgebombardeerde stadje Vukovar aan de Donau. Daarna koos hij voor de geschreven journalistiek.

Van zijn hand verscheen onder meer De graanrepubliek, El negro en ikStikvallei en De slag om srebrenica. Hij schrijft vooral non-fictie, waarbij hij op zoek gaat naar het verhaal achter de realiteit.

Donderdag 16 september - aanvang 20.00 uur - entree €7,50

 

Beschikbare stoelen
14
Aantal beschikbare stoelen
30
Telefoon
026 - 370 35 08
E-mail
info@hetcolofon.nl
Adres
Bakkerstraat 56, 6811 EJ
Arnhem

 

Alle datums


  • 16 september 20:00