Hieronder ziet u een overzicht van al onze activiteiten in Arnhem.

Voor de activiteiten in Velp (Jansen & de Feijter) klikt u hier.

Maand van de geschiedenis

Evenement
Datum: 1 oktober 09:29 - 31 oktober 21:00

Locatie: Het Colofon

OKTOBER = MAAND VAN DE GESCHIEDENIS OKTOBER

De Maand van de Geschiedenis is het grootste geschiedenisevenement van Nederland. Samen met honderden culturele, literaire en mediaorganisaties brengen we geschiedenis onder de aandacht. In oktober 2019 staat het thema Zij/Hij centraal.

De verhoudingen tussen de seksen staan op scherp. In tijden van #MeToo, #HeForShe en de eerste moslima’s in het Amerikaanse Congres kijkt de Maand van de Geschiedenis terug: hoe zijn genderverschillen historisch gevormd?
Vrouwen hebben altijd zo’n vijftig procent van de wereldbevolking uitgemaakt. Toch weten we vooral de namen van mannen uit het verleden. Als we de vrouwen niet ook kennen, hoe kunnen we de wereld om ons heen dan begrijpen?

Honderd jaar nadat Nederlandse vrouwen actief kiesrecht verkregen, gaan wij op zoek naar alternatieve visies op bestaande verhalen. Want een completer beeld leidt tot nieuwe inzichten en brengt veelzijdigheid in onze blik op verleden én heden. Het vrouwelijk perspectief staat voorop, maar er is ruimte voor al het andere. Van heksenvervolgingen tot de moedermavo en van Jacoba van Beieren tot Saartjie Baartman: oktober 2019 draagt het thema Zij/Hij.

Het essay van de Maand van de geschiedenis 

Alma en Marita Mathijsen schreven het essay bij de Maand van de Geschiedenis 2019. Het essay is een briefwisseling tussen moeder en dochter waarin ze de verhoudingen tussen de seksen onderzoeken in de geschiedenis én in het heden. De titel van het essay is Niet schrikken mama. Als essayisten voor de Maand van de Geschiedenis werden zij voorgegaan door onder anderen Nelleke Noordervliet, Herman Pleij, Fidan Ekiz en Ahmed Aboutaleb. Het essay tijdens de Maand van de Geschiedenis in de boekhandel te koop voor € 3,75.

essay1

De Libris Geschiedenis Prijs 2019 bekroont historische boeken die een algemeen publiek aanspreken. De Libris Geschiedenis Prijs is een initiatief van Historisch Nieuwsblad, Libris, Nederlands Openluchtmuseum, Rijksmuseum Amsterdam, VPRO en de Volkskrant en bestaat uit een geldbedrag van 20.000 euro. De prijs is onderdeel van de Maand van de Geschiedenis en wordt traditiegetrouw eind oktober uitgereikt.

Juryvoorzitter is dit jaar is dit jaar Sybrand Buma, burgemeester van Leeuwarden en oud-fractievoorzitter van het CDA.

De shortlist

Uit een lijst van meer dan driehonderd historische boeken heeft de jury de volgende vijf titels genomineerd voor de Libris Geschiedenis Prijs 2019:

De rechtvaardigen van Jan Brokken
Dichter in de jungle – John Gabriel Stedman 1744-1797 van Roelof van Gelder
De Bourgondiërs – Aartsvaders van de Lage Landen van Bart van Loo
De eeuw van Gisèle van Annet Mooij
De avant-gardisten van Sjeng Scheijen

Op 27 oktober 2019 wordt 8ste Libris Geschiedenis Prijs 2019 uitgereikt door juryvoorzitter Sybrand Buma tijdens een speciale live-uitzending van het radioprogramma OVT.

 

Telefoon
026 - 370 35 08
E-mail
info@hetcolofon.nl

 

Alle datums


  • Van 1 oktober 09:29 tot 31 oktober 21:00